Quesadillas z grillowanym kurczakiem i fetą

W mojej kuchni dzisiaj Meksyk. Dosłownie i w przenośni. Grill znów poszedł w ruch i w ten sposób powstały takie cudowne quesadille. W klasycznej wersji użylibyśmy kilku garści żółtego sera, ale dzisiaj zapominamy o tradycji i stawiamy na zaskakujący, grecki element w postaci fety. Liczę, że purytanie kuchni meksykańskiej mnie nie wyklną ;)
Przepis na quesadillas z grillowanym kurczakiem i fetą
Składniki na quesadillas z grillowanym kurczakiem i fetą:
- Cztery tortille
- Dwie piersi z kurczaka
- Jedna czerwona cebula
- Jedna czerwona papryka
- Jedno zielone chilli
- Pół puszki czerwonej fasoli
- pół puszki kukurydzy
- Dwie garści świeżej kolendry
- Dwa opakowania sera feta do grillowania
- Pół łyżeczki kuminu
- Po łyżeczce słodkiej i ostrej papryki
- Pół łyżeczki soli i pieprz
- Trzy łyżeczki oliwy z oliwek
- 2 łyżki pasty pomidorowej (opcjonalnie)
- sok z limonki
Jak zrobić quesadillas z grillowanym kurczakiem i fetą?
Aby dobrze rozpocząć przygotowania quesadillas, przygotowujemy marynatę do kurczaka, czyli tworzymy mieszankę z kuminu, sproszkowanej papryki i oliwy. Mięso marynujemy około godziny, a następnie grillujemy z każdej strony aż się zrumieni, a czas zależy od grubości piersi.
Następnie tortille grillujemy z każdej strony około minuty. To samo robimy też z serem.
Aby zrobić farsz do quesadillas, przygotowujemy go mieszając ze sobą pokrojoną w niewielką kostkę cebulę, paprykę i chilli. Potem dodajemy do nich również kurczaka pokrojonego w paski, zgrillowany ser pokrojony w kostkę, kukurydzę, fasolę, grubo pokrojoną kolendrę i sok z limonki. W kolejnym kroku doprawiamy solą, pieprzem i przyprawami użytymi do marynaty. Jeśli uznamy, że farsz jest zbyt suchy możemy dodać pastę pomidorową.
Farsz rozkładamy równomiernie na dwóch tortillach, a następnie przykrywamy je pozostałymi dwoma i mocno dociskamy.
Kroimy w trójkąty i podajemy z ulubioną salsą lub guacamole. Można podawać je na ciepło lub zimno.
Zobacz inne przepisy na dania kuchni meksykańskiej:
Kurczak w sosie mole Chili z dynią Sałatka z kukurydzy Domowe tacos z szarpanym kurczakiem Meksykańska zupa fasolowa Huevos rancheros – meksykańskie śniadanie
Zobacz ostatnie przepisy:
- Gnocchi z cukinią
- Placki z halloumi
- Roladki lasagne ze szpinakiem
- Szparagi w cieście filo
- Sprzęty kuchenne, które ułatwią ci poranki