Quesadillas z grillowanym kurczakiem i fetą

Quesadillas z grillowanym kurczakiem i fetą

W mojej kuchni dzisiaj Meksyk. Dosłownie i w przenośni. Grill znów poszedł w ruch i w ten sposób powstały takie cudowne quesadille. W klasycznej wersji użylibyśmy kilku garści żółtego sera, ale dzisiaj zapominamy o tradycji i stawiamy na zaskakujący, grecki element w postaci fety. Liczę, że purytanie kuchni meksykańskiej mnie nie wyklną ;)

Przepis na quesadillas z grillowanym kurczakiem i fetą

Składniki na quesadillas z grillowanym kurczakiem i fetą:

  • Cztery tortille
  • Dwie piersi z kurczaka
  • Jedna czerwona cebula
  • Jedna czerwona papryka
  • Jedno zielone chilli
  • Pół puszki czerwonej fasoli
  • pół puszki kukurydzy
  • Dwie garści świeżej kolendry
  • Dwa opakowania sera feta do grillowania
  • Pół łyżeczki kuminu
  • Po łyżeczce słodkiej i ostrej papryki
  • Pół łyżeczki soli i pieprz
  • Trzy łyżeczki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki pasty pomidorowej (opcjonalnie)
  • sok z limonki

Jak zrobić quesadillas z grillowanym kurczakiem i fetą?

Aby dobrze rozpocząć przygotowania quesadillas, przygotowujemy marynatę do kurczaka, czyli tworzymy mieszankę z kuminu, sproszkowanej papryki i oliwy. Mięso marynujemy około godziny, a następnie grillujemy z każdej strony aż się zrumieni, a czas zależy od grubości piersi.

Następnie tortille grillujemy z każdej strony około minuty. To samo robimy też z serem.

Aby zrobić farsz do quesadillas, przygotowujemy go mieszając ze sobą pokrojoną w niewielką kostkę cebulę, paprykę i chilli. Potem dodajemy do nich również kurczaka pokrojonego w paski, zgrillowany ser pokrojony w kostkę, kukurydzę, fasolę, grubo pokrojoną kolendrę i sok z limonki. W kolejnym kroku doprawiamy solą, pieprzem i przyprawami użytymi do marynaty. Jeśli uznamy, że farsz jest zbyt suchy możemy dodać pastę pomidorową.

Farsz rozkładamy równomiernie na dwóch tortillach, a następnie przykrywamy je pozostałymi dwoma i mocno dociskamy.

Kroimy w trójkąty i podajemy z ulubioną salsą lub guacamole. Można podawać je na ciepło lub zimno.

Zobacz inne przepisy na dania kuchni meksykańskiej:

Zobacz ostatnie przepisy:



KOMENTARZE