Chili z dynią

Chili z dynią

Chili z dynią to wariacja na temat meksykańskiego chili sin carne, czyli chili bez mięsa. Pycha!

Sycący obiad bez mięsa? Da się zrobić! Chili z dynią skradło serce wszystkich domowników, którzy natychmiast zaczęli prosić o dokładki. Tak – także ci zdeklarowani mięsożercy, którym zupełnie nie przeszkadzało, że to całkowicie wegetariańskie, a wręcz wegańskie danie.

Co bardzo ważne, tak przygotowane chili idealnie sprawdza się zimą, ponieważ świetnie rozgrzewa. Nie ma na co czekać! Przetestujcie ten przepis przy najbliższej możliwej okazji.

Chili z dynią

Przepis na chili z dynią

Składniki na chili z dynią

Chilli z dynią:

  • 350 g dyni (może być mrożona)
  • 500 ml passaty pomidorowej
  • 250 g ciecierzycy (może być z puszki)
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • Łyżka słodkiej papryki
  • pół łyżeczki ostrej papryki
  • pół łyżeczki kuminu (kmin rzymski)
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1,5 łyżeczki kakao
  • 1 łyżeczka kawy mielonej
  • duża szczypta soli
  • świeżo mielony pieprz

Ryż cebulowy:

  • 3/4 szklanki ryżu
  • 2 duże cebule
  • olej do smażenia
  • sól

Jak zrobić chili z dynią

Zacznij od szybkiego podsmażenia dyni. Na rozgrzany olej wrzuć dynię pokrojoną w kostkę i podsmażaj ją do momentu, aż się lekko zrumieni. Następnie przełóż ją na osobny talerzyk.

Na tej samej patelni podsmaż cebulę pokrojoną w kostkę, a gdy się zeszkli, dodaj do niej oba rodzaje papryki, kumin oraz cynamon. Podsmaż przez ok. 30 sekund, a następnie dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę. Po chwili dodaj passatę pomidorową, kakao, sól, pieprz, kawę, oregano oraz ciecierzycę. Dokładnie wymieszaj i gotuj przez około 15 minut, do momentu aż sos zgęstnieje. Spróbuj go i ewentualnie dopraw według własnego uznania, dodając przyprawy, które były dodawane już wcześniej. Na samym końcu dodaj podsmażoną wcześniej dynię i wymieszaj całość.

W międzyczasie ugotuj ryż na sypko. Cebulę pokrój w piórka, a następnie podsmaż ją na oleju. Cebula powinna się mocno zezłocić, a wręcz zbrązowieć, jednak uważaj, aby jej nie spalić. Kiedy będzie gotowa, wymieszaj ją z ryżem.

Ryż podawaj z przygotowanym wcześniej chili z dynią.

Zobacz też inne przepisy na obiady:

> Pulpeciki dyniowe na selerowym puree

> Dim sumy z kurczakiem

> Dorsz z sałatką kukurydzianą

> Tortille z serem halloumi

> Kokosowe kotleciki z kurczaka

> Naleśniki ryżowe (1 składnik)

> Leczo z cukinią

> Kofty jagnięce na podpłomykach

> Sałatka ziemniaczana



KOMENTARZE