Konfitura z pigwy

Konfitura z pigwy

Konfitura z pigwy to pyszny dodatek do ciast, deserów lub herbaty.

Pewnie znacie ten scenariusz: za oknem chłód, smuteczek, deszcz i ogólnie kiepskawo. Wracacie przemarznięci z pracy, czując, że już powoli zaczyna dobierać się do was przeziębienie. I marzycie wyłącznie o kocyku i jakim pysznym, ciepłym napoju.

Ja, niestety, znam to aż za dobrze. Zawsze zdarzy się jakoś tak, że zapomnę szalika, zgubię czapkę lub zapodzieję rękawiczki. Ratunkiem zawsze okazuje się gorąca herbata, do której trafiła konfitura z pigwy.

Kiedy ją robię, rozpoczynam od pokrojenia owoców, a następnie gotuję je długo, do momentu aż będą miękkie, a wręcz lekko rozpadające się. Zwykle przygotowują ją w wersji ze sporymi kawałkami owoców z dużą ilością gęstego syropu, ponieważ moim bliscy wolą ją w tej wersji. Jeśli jednak wolicie ją gładszą, albo przynajmniej mocniej rozdrobnioną, posiekajcie drobniej owoce, a nawet po zagotowaniu zmiksujcie część konfitury, a na samym końcu wymieszajcie z ugotowanymi owocami.

Tak przygotowaną konfiturę możecie dodawać nie tylko do herbaty. Świetnie sprawdzi się, jako dodatek do ciast, kremów oraz różnego rodzaju deserów. Ponadto, możecie też wykorzystać ją jako nadzienie do naleśników. Będzie również bardzo ciekawym dodatkiem np. do serów dojrzewających i pleśniowych.

 

konfitura z pigwy

Konfitura z pigwy – przepis

Konfitura z pigwy – składniki

  • 1 kilogram pigwy (pigwowca)
  • 800 g cukru
  • skórka z 1 pomarańczy
  • 1/2 szklanki wody
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • kilka goździków

Konfitura z pigwy – jak zrobić?

Owoce pigwy (lub pigwowca) oczyść, wypestkuj, a następnie pokrój w średniej grubości półplasterki. Nie obieraj ich ze skórki. Zasyp owoce cukrem, dokładnie wymieszaj i pozostaw w dużym garnku w ciepłym miejscu na około godzinę, aby puściły sok. Dodaj wodę, goździki oraz skórkę z pomarańczy.

Pokrojone owoce pigwy gotuj na niewielkim ogniu przez ok. 60 minut. Pamiętaj, aby owoce często mieszać oraz zwracać uwagę, czy się nie przypalają. Po tym czasie dodaj sok z cytryny i gotuj jeszcze 5 minut. Konfitura z pigwy będzie gotowa, gdy owoce zmienią kolor, staną się “szkliste”, a syrop powstały w czasie gotowania będzie gęstnieć po ostudzeniu.

Gotową konfiturę przełóż do wyparzonych słoiczków. Dokładnie zakręć, a następnie pasteryzuj przez 10-15 minut (w piekarniku lub w garnku)

 

Zobacz inne przepisy na przetwory:

> Nalewka z pigwy

> Czekośliwka – powidła z czekoladą

> Klasyczne powidła

> Dżem morelowy z kardamonem 

> Marynowane rzodkiewki

> Ćwikła z chrzanem



KOMENTARZE