Sałatka z kukurydzy

Sałatka z kukurydzy

Sałatka z kukurydzy jest szybka, prosta w wykonaniu i bardzo smaczna. Czego chcieć więcej?

Zacznijmy od najważniejszego: czasem najprostsze rozwiązania są najlepsze. Zasada ta sprawdziła się już w moim życiu wielokrotnie, także jeśli chodzi o odpowiedź na pytanie “co dziś dorzucimy do obiadu?”.

Wyjęłam z lodówki kilka składników i zaczęłam kombinować. Efekty tego kombinowania widzicie poniżej. Muszę Wam zdradzić, że sałatka z kukurydzy wyszła zaskakująco smaczna. Powinna przede wszystkim przypaść do gustu wielbicielom azjatyckich smaków (chociaż jak możecie się domyślać, nie jest to azjatycki przepis), a i kuchennym tradycjonalistom powinna zasmakować.

Ja akurat używałam kukurydzy w kolbach, ale jeśli nią nie dysponujecie, nie musicie się martwić – w dalszym ciągu możecie przygotować tę pyszną sałatkę, wykorzystując kukurydzę w puszce.

Sałatka z kukurydzy będzie bardzo ciekawym dodatkiem do pieczonych ryb i mięs. Możecie też zastąpić nią klasyczną surówkę lub wykorzystać ją, jako coś w rodzaju salsy, podawanej np. z meksykańskimi tacos. Możliwości macie sporo i gwarantuję wam, że jeśli ją przygotujecie, z pewnością się nie zawiedziecie.

Sałatka z kukurydzy

Sałatka z kukurydzy – przepis

Sałatka z kukurydzy – składniki

  • 2 kolby kukurydzy lub 1 puszka kukurydzy
  • 2 ostre, czerwone papryczki
  • 1 duża czerwona cebula
  • ok. 80 g fety
  • świeże liście bazylii
  • 2 łyżki soku z limonki (ew. cytryny)
  • łyżka oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

Sałatka z kukurydzy – jak zrobić?

Rozpocznij od przygotowania kukurydzy. Masz dwie opcje:

Jeśli używasz kukurydzę w kolbach, obierz ją z liści i usuń wszystkie długie nitki. Przełóż je na suchą, rozgrzaną patelnię grillową (może być też zwykła, a latem dobrze sprawdzi się grill). Opiekaj je z każdej strony, do momentu aż kukurydza się mocno zrumieni, a wręcz delikatnie przypali. Następnie, trzymając kolbę w pionie, zetnij z niej nasionka.

Gdy wykorzystujesz kukurydzę z puszki, dokładnie ją odcedź i pozostaw na kilkadziesiąt minut, aby przeschła. Przełóż ją na rozgrzaną patelnię, a następnie podpiekaj do momentu, aż się mocno zrumieni.

Następnie do kukurydzy dodaj pokrojoną w drobną kostkę paprykę oraz drobno posiekaną cebulę. Całość skrop oliwą oraz sokiem z limonki. Dopraw solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj. Na samym końcu dodaj pokruszoną fetę oraz pokrojoną w paseczki bazylię.

Sałatka z kukurydzy najlepiej smakuje na ciepło.

Zobacz także inne przepisy na sałatki:

> Sałatka z kuskusu

> Sałatka ziemniaczana

> Sałatka z selerem konserwowym i ananasem

> Sałatka z wędzonym kurczakiem i tortellini

> Sałatka z kaszy jaglanej

> Sałatka z kaszy gryczanej



KOMENTARZE