Dżem truskawkowo-różany

Dżem truskawkowo-różany

Dżem truskawkowo-różany to kwintesencja letnich smaków. Tylko nie przegapcie sezonu na te składniki!

Przepis na dżem truskawkowo-różany

Składniki na dżem truskawkowo-różany

na 3 słoiczki po 300 ml

  • 750 g soczystych truskawek
  • 250 g cukru
  • 200 g płatków dzikiej róży lub róży damasceńskiej
  • 1 łyżka pektyny
  • sok z 1 cytryny
  • 4 łyżki wody różanej (opcjonalnie, dla wzmocnienia smaku)

Jak zrobić dżem truskawkowo-różany

Robienie dżemu rozpocznij od odszypułkowania truskawek i ich dokładnego umycia. Płatki róży rozłóż na kartce i sprawdź, czy przypadkiem nie ma w nich owadów. Opłucz je szybko w chłodnej wodzie i pozbaw białych końcówek, które mogą sprawić, że dżem będzie gorzki.

Oczyszczone truskawki pokrój w niezbyt duże kawałki, następnie zasyp 2/3 cukru, wymieszaj i odstaw na około godzinę, aby puściły sok. Po tym czasie dodaj do nich sok z cytryny i zacznij gotować dżem – doprowadź owoce do wrzenia, a następnie zmniejsz gaz i gotuj dosyć często mieszając.

Po około 30 minutach owoce powinny się rozpaść. Wówczas możesz dodać pozostały cukier wymieszany z pektyną, płatki róży oraz (jeśli jej używasz) wodę różaną. Gotuj przez kolejne 30 minut.

Aby sprawdzić, czy dżem ma odpowiednią konsystencję, przełóż łyżeczkę na niewielki talerzyk, który następnie należy włożyć na kilka minut do zamrażarki. W ten sposób sprawdzisz, jaką konsystencję dżem będzie miał po wystudzeniu. Jeśli będzie zbyt rzadki, gotuj przez kolejnych kilka-kilkanaście minut.

Gotowy, gorący dżem przełóż do słoiczków, oczyść brzegi i dokładnie zakręć. Słoiki ułóż do góry nogami i odstaw do wystudzenia, a następnie przechowuj w ciemnym i przewiewnym miejscu.

Zobacz też inne przepisy na przetwory

>> Nalewka truskawkowa

>> Konfitura z pigwy

>> Syrop z czosnku

>> Dżem figowy

>> Powidła śliwkowe

>> Dżem morelowy z kardamonem

>> Prosta konfitura z malin

>> Marynowane rzodkiewki

>> Dżem truskawkowy z jaśminem



KOMENTARZE