Kokosowe kotleciki z kurczaka

Kokosowe kotleciki z kurczaka

Kokosowe kotleciki z kurczaka w smaku przypominają popularne danie z chińskich restauracji. Są jednak zdecydowanie mniej kaloryczne.

Uwielbiam kokosowego kurczaka z chińskich restauracji. Niestety, za każdym razem gdy pomyślę o tym smażonym na głębokim tłuszczu cieście, przechodzą mnie dreszcze.

Jak więc pogodzić zachcianki ze zdrowym rozsądkiem? Postanowiłam, że przygotuję nieco zdrowszą wersję tego dania, która będzie smakować równie dobrze. I wiecie co? Udało się! Kokosowe kotleciki z kurczaka okazały się strzałem w dziesiątkę i nie raz będą gościć na moim stole.

Kokosowe kotleciki z kurczaka

Przepis na kokosowe kotleciki z kurczaka

Składniki na kokosowe kotleciki z kurczaka

Kotleciki:

  • 2 średniej wielkości piersi z kurczaka
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 2 czubate łyżki jogurtu naturalnego
  • 5 cm kawałek imbiru
  • 2 kawałki (po ok. 4 cm każdy) świeżej kurkumy (ew. 2 łyżeczki suszonej)
  • 3 ząbki czosnku
  • skórka starta z połowy cytryny
  • sok z połowy cytryny
  • łyżka jasnego sosu sojowego
  • łyżeczka sosu ostrygowego
  • olej do smażenia

Sos curry:

  • 100 ml bulionu warzywnego
  • 2 łyżki pasty czerwonej curry
  • 300 ml mleczka kokosowego

Do podania:

  • dojrzałe awokado
  • limonka
  • 1 szklanka kuskusu (w wersji bezglutenowej ryż)
  • natka pietruszki
  • łyżka ziaren czarnego sezamu
  • sól

Jak zrobić kokosowe kotleciki z kurczaka

Na samym początku przygotuj kokosowe kotleciki z kurczaka. Do malaksera włóż piersi kurczaka pokrojone w dużą kostkę. Dodaj ząbki czosnku, jogurt, sok oraz skórkę z cytryny. Wstępnie zmiksuj, aby pozbyć się dużych kawałków kurczaka.

Obierz ze skórki kurkumę oraz imbir, a następnie zetrzyj je na tarce o drobnych oczkach. Dodaj do mięsa. Masę dopraw sosem sojowym i ostrygowym. Ponownie zmiksuj do momentu uzyskania w miarę gładkiej masy.

Wiórki kokosowe upraż na suchej patelni, do momentu aż zaczną intensywnie pachnieć i lekko się zezłocą. Również dodaj je do mięsa, a następnie wymieszaj.

Mięso powinno gęstością przypominać masę na kotlety mielone, tak aby dało się łatwo formować. Jeśli masa okaże się zbyt rzadka, dodaj do niej trochę bułki tartej. Następnie odstaw mięso do lodówki na około 30-60 minut.

Po schłodzeniu, zacznij formować niewielkie kotleciki. Będzie ci łatwiej, jeśli za każdym razem zmoczysz ręce. W szybszej wersji, na zwilżonej desce możesz uformować rulon z mięsa, a następnie pokroić go na plasterki, które staną się kotlecikami.

Kokosowe kotleciki z kurczaka smaż na rozgrzanym oleju po kilka minut z obu stron, do momentu aż się zezłocą.

Sos curry:

Na patelnię, na której smażyłeś kotleciki wlej bulion. Dodaj do niego pastę curry i dokładnie wymieszaj. Następnie, kiedy pasta się rozpuści, dodaj mleczko kokosowe. Gotuj do momentu aż nadmiar płynu odparuje, a całość zgęstnieje.

Podanie:

Suchy kuskus wymieszaj ze szczyptą soli, 2 łyżkami oliwy z oliwek i ziarnami sezamu. Zalej wrzątkiem, tak aby kuskus był przykryty wodą na ok. pół centymetra. Przykryj i odstaw na około 10 minut. W wersji bezglutenowej wykorzystaj ugotowany ryż.

Po tym czasie, przemieszaj kuskus widelcem i rozłóż go do misek. Polej sosem curry. Dodaj limonki pokrojone w ósemki, awokado pokrojone w plasterki, natkę pietruszki oraz kokosowe kotleciki z kurczaka. Podawaj na ciepło.

Zobacz też inne przepisy:

> Spring rolls z kurczakiem

> Azjatyckie kotleciki rybne

> Curry z ciecierzycą – chana masala

> Kokosowa zupa z kurczakiem

> Szybkie czerwone curry z wieprzowiną

> Wieprzowina na ostro

>> Ramen z kuraczkiem



KOMENTARZE