Zupa z sałaty

Zupa z sałaty

To idealna propozycja na leni obiad. Zupa z sałaty jest lekka i robi się ją ekspresowo.

Mówi się, że beżowy to taki „nijaki” kolor. Moim zdaniem sałata jest właśnie takim beżowym warzywem. Dodajemy ją do kanapek i sałatek, ale rzadko kiedy to ona jest gwiazdą jakiegokolwiek dania. A co gdyby tak odmienić role i statystkę obsadzić w roli głównej?

Sałata na działce mojego taty rośnie jak szalona, dlatego znalazłam świetny sposób na jej spożytkowanie. Zupa z sałaty jest zaskakująco smaczna i łatwa do przygotowania. Co bardzo ważne, to danie jest także niskokaloryczne, więc przepis przyda się wszystkim osobom na diecie.

Dodajcie do zupy kilka wyrazistych składników, takich jak np. ser pleśniowy, a danie zyska na charakterze. A jeżeli lubicie, kiedy coś wam chrupie, dodajcie do zupy sporą ilość prażonych orzechów, pestek dyni lub ziaren słonecznika. Obiecuję, że będzie pysznie!

zupa z sałaty

Przepis: Zupa z sałaty

Składniki: Zupa z sałaty

  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 2 średniej wielkości ziemniaki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • ¼ małego selera
  • Pół pęczka natki pietruszki
  • Sól i pieprz do smaku
  • Garść świeżego majeranku
  • 2 duże główki sałaty
  • 180 g gęstego jogurtu naturalnego
  • 50 g sera z niebieską pleśnią
  • Płatki migdałów do dekoracji

Zupa z sałaty: jak zrobić?

Na tarce o grubych oczkach zetrzyj marchewkę, pietruszkę, ziemniaki oraz selera. Cebulę pokrój w piórka a ząbki czosnku rozgnieć przy pomocy noża. Wszystkie warzywa przełóż do dużego garnka i zalej wodą, tak aby były lekko przykryte.

Dodaj około dwóch szczypt soli, przykryj pokrywką, a następnie gotuj na średnim ogniu przez około 15-20 minut. Warzywa powinny całkowicie zmięknąć, a nawet lekko się rozpadać.

W międzyczasie z grubsza posiekaj natkę pietruszki, majeranek i sałatę.

Zdejmij garnek z gotującymi się warzywami z ognia. Dodaj do niego sałatę, natkę pietruszki i majeranek, wymieszaj, a następnie odstaw na około 2 minuty. Po tym czasie dodaj do warzyw połowę jogurtu naturalnego, a następnie zblenduj całość na gładki krem.

Zupa z sałaty powinna być podawana od razu. Przed podaniem udekoruj ją kleksem jogurtu pokruszonym serem pleśniowym oraz płatkami migdałów.

Zobacz też inne przepisy na zupy:

>> Tradycyjny rosół

>> Ramen z kurczakiem

>> Francuska zupa cebulowa

>> Zupa kokosowa z kurczakiem

>> Meksykańska zupa fasolowa

>> Krem z kalafiora



KOMENTARZE