Hummus z kolendrą

Hummus z kolendrą

Hummus z kolendrą sprawdzi się, jako dodatek do kanapek, świeżych warzyw lub po prostu samodzielna przekąska.

Wiem, że wiele osób uważa, iż przygotowanie domowego hummusu to zbyt dużo pracy. Pewnie – teraz w sklepach kupicie je już bez żadnego problemu. Produkuje je mnóstwo firm i to w przeróżnych wariantach smakowych. Ale tak naprawdę żaden z nich w najmniejszym stopniu nie umywa się do tego, który zrobicie samodzielnie.

Bardzo lubię eksperymentować z dodatkami do hummusu. To najprostszy sposób żeby podkręcić jego smak i kompletnie odmienić oblicze tej pasty. Tym razem postanowiłam dodać do niego kolendrę. Jej smak kojarzy mi się z najróżniejszymi orientalnymi daniami, które uwielbiam. Przygotowując ten przepis, nie żałujcie kolendry, bo to od niej zależy końcowy efekt.

Do przygotowania hummusu możecie wykorzystać ciecierzycę z puszki lub tę suszoną. Co oczywiste, wersja z ciecierzycą z puszki (lub słoika) będzie znacznie szybsza. Jeśli jednak możecie nieco poczekać i nie chcecie zjeść hummusu “już”, możecie użyć suszonej ciecierzycy. Ma ona nieco inny smak i teksturę niż ta, która przez dłuższy czas leżała w zalewie.

Hummus z kolendrą

Przepis na hummus z kolendrą

Składniki na hummus z kolendrą

  • 1 puszka (ok. 200-250 g) ciecierzycy lub 100 g suszonej
  • duży pęczek kolendry
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 ml zimnej wody
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • szczypta soli
  • pół łyżeczki kuminu
  • łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki tahini (przepis na domową pastę tahini tutaj)

Hummus z kolendrą

Jak zrobić hummus z kolendrą

Jeśli wykorzystujesz suszoną ciecierzycę, namocz ją w zimnej wodzie przez noc. Następnie wymień w niej wodę i gotuj do momentu aż będzie całkowicie miękka. Nie sól wody, w której będziesz gotować ciecierzycę, możesz za to dodać do niej łyżeczkę sody oczyszczonej, dzięki  której ciecierzyca łatwiej się ugotuje, a skórki będą delikatniejsze.

W blenderze umieść ugotowaną ciecierzycę, obrany czosnek, wodę, oliwę z oliwek, sól, kumin, tahini oraz sok z cytryny. Zmiksuj na gładką masę (w zależności od waszego sprzętu, może to chwilę zająć). Na samym końcu dodaj drobno posiekaną kolendrę i dokładnie wymieszaj.

Tak przygotowany hummus możesz przechowywać w lodówce przez kilka dni. Doskonale sprawdzi się, jako samodzielna przekąska lub dodatek do kanapek.

Zobacz też inne przepisy na pasty na kanapki

> Hummus

> Hummus pietruszkowy

> Pomidorowa pasta z cieciorki

> Pasta z białej fasoli

> Pesto z suszonych pomidorów



KOMENTARZE